Novosti

Mreža za ruralni razvoj nominirala je tvrtku Luneta d.o.o. s projektom izgradnje solarne elektrane i pratećeg razvodnog postrojenja za nagradu Rural Inspiration Awards

Objavljeno:

Nagradu Rural Inspiration Award dodjeljuje Europska mreža za ruralni razvoj. Dodjeljuje se projektima koji su financirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i koji doprinose ruralnom razvoju u skladu s Programom ruralnog razvoja.

Mreža za ruralni razvoj odabrala je projekt tvrtke Luneta d.o.o. za izgradnju solarne elektrane i razvodnog postrojenja na farmi za proizvodnju jaja u Svetom Đurđu. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Mjere 4, tip operacije 4.1.3.

Farma je prije investicije imala instaliranu snagu od 130 kW. To je maksimalna snaga koja se mogla zakupiti prilikom izgradnje farme i bila je dovoljna za funkcioniranje dva peradarnika, pakirnog centra i upravnog dijela zgrade. Luneta je ušla u investiciju izgradnje četiri nova peradarnika i dogradnju pakirnog centra za što postojeća energetska infrastruktura nije bila dovoljna. Zbog toga je odlučeno da se izgradi vlastita solarna elektrana snage 210 kW koja će podmirivati potrebe za el. energijom kompletne farme. Nakon proširenja farme dograđena je i solarna elektrana čime je povećana njezina efikasnost. Dogradnja je također sufinancirana sredstvima iz tipa operacije 4.1.3. Ukupna vrijednost investicije je 212.140,16 EUR, a potpora Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 50%.

Izgradnjom sunčane elektrane Luneta želi ostvariti pozitivne učinke na okoliš smanjenjem emisije stakleničkih plinova, ali i ostvariti financijske uštede smanjenjem troškova za kupnju električne energije iz mreže.

Luneta d.o.o. bavi se proizvodnjom jaja iz podnog uzgoja te od početka svog poslovanja podržava nekavezni način držanja kokoši nesilica. Proizvodnja jaja iz podnog uzgoja počela je 2012. godine otvorenjem najmodernije farme za proizvodnju jaja iz uzgoja bez kaveza na ovim prostorima. Kapacitet od 48.000 kokoši nesilica, godišnja proizvodnja oko 14 milijuna jaja. Na cjelokupnom gospodarstvu jaja iz podnog uzgoja proizvodi 144.000 kokoši nesilica koje tokom godine iznesu oko 42 milijuna jaja.

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020