Novosti

Europska komisija objavila popis poljoprivrednih praksi koje će podržavati novom zajedničkom poljoprivrednom politikom

Objavljeno:

Europska komisija je objavila popis potencijalnih poljoprivrednih praksi koje bi ušle u eko-sheme podržane novom zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP). Cilj ovog popisa je doprinijeti raspravi oko reforme ZPP-a i njegove uloge u postizanju ciljeva Zelenog sporazuma (Green Deal). Popis poboljšava transparentnost postupka uspostave strateških planova ZPP-a i pruža poljoprivrednicima, upravama, znanstvenicima i dionicima osnovu za daljnju raspravu o najboljem korištenju ovog novog instrumenta.

Dio reforme ZPP-a koji je trenutno u pregovorima između Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije, eko-sheme su novi instrument namijenjen nagrađivanju poljoprivrednika koji odluče otići korak dalje u pogledu zaštite okoliša i klimatskog djelovanja. Buduća ZPP igrat će presudnu ulogu u upravljanju tranzicijom prema održivom prehrambenom sustavu i u potpori europskim poljoprivrednicima tijekom cijele godine. Eko-sheme značajno će doprinijeti ovoj tranziciji i ciljevima Zelenog sporazuma.

Strateški planovi ZPP-a provest će u praksi poboljšane uvjete, eko-sheme, savjetodavne usluge na poljoprivrednim gospodarstvima, kao i agro-ekološke i klimatske mjere i ulaganja za postizanje ciljeva Zelenog sporazuma, posebno onih koji proizlaze iz Strategije od polja do stola i Strategije biološke raznolikosti 2030. i ispuniti klimatske i ekološke ciljeve ZPP-a.

Da bi bile podržane eko-shemama, poljoprivredne prakse trebale bi:

  • obuhvaćati aktivnosti povezane s klimom, okolišem, dobrobiti životinja i antimikrobnom rezistencijom
  • biti definirane na temelju potreba i prioriteta utvrđenih na nacionalnoj/regionalnoj razini u njihovim strateškim planovima ZPP-a
  • njihova ambicija mora nadilaziti zahtjeve i obveze postavljene uvjetovanošću
  • pridonijeti postizanju ciljeva EU-ovog zelenog sporazuma

Popis potencijalnih poljoprivrednih praksi uključuje prakse organskog uzgoja, agroekologiju i zarobljavanje ugljika u tlu. Ostale poljoprivredne prakse koje bi mogle biti podržane eko-shemama su precizna poljoprivreda i uzgojne prakse koje daju u korist dobrobiti životinja.

Popis potencijalnih poljoprivrednih praksi koje bi eko-sheme trebale podržati – dokument za preuzimanje (na engleskom jeziku)

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020