Novosti

Europa zaustavlja gubitak bioraznolikosti i gradi zdrav i održiv sustav proizvodnje hrane

Objavljeno:

Europska komisija prihvatila je Strategiju razvoja bioraznolikosti i Strategiju razvoja održivog sustava proizvodnje zdrave hrane. Strategije dopunjavaju jedna drugu i spajaju farmere, velike proizvođače i potrošače u stvaranju održivog sustava proizvodnje.

Strategije su u potpunosti kompatibilne s planom EU Green Deal jer predlažu hitno zaustavljanje gubitka bioraznolikosti u Europi, ali i svijetu, te transformaciju sustava proizvodnje hrane u sustav globalnih standarda proizvodnje koji će štiti ljude i planetu na kojoj živimo, ali i sve druge faktore hranidbenog lanca. Kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 virusa pokazala je ranjivost postojećeg sustava proizvodnje i distribucije hrane. Nove strategije stavljaju građanina i njegovo dobro u središte i štite tlo, mora i narušeni ekosistem u njegovom interesu.

U središtu Strategije za bioraznolikost je borba protiv pretjerane eksploatacije prirodnih resursa, borba protiv zagađenja i borba protiv uvođenja stranih vrsta u ekosisteme. Strategiju možete preuzeti ovdje (na engleskom jeziku).

Strategija razvoja održivog sustava proizvodnje hrane (Farm to Fork Strategy) kao ciljeve postavlja smanjenje klimatskog otiska za cijeli sustav proizvodnje hrane u EU i osnaživanje sustava koji bi bio otporniji na buduće izazove. Strategiju možete preuzeti ovdje (na engleskom jeziku).

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020