Novosti

EK je predložila izuzeće PDV-a na robe i usluge kojima bi EK, tijela i agencije EU-a pomagali državama članicama i građanima tijekom kriza

Objavljeno:

Europska komisija je predložila izuzeće poreza na dodanu vrijednost (PDV) na robe i usluge koje bi Europska komisija, tijela i agencije EU-a stavili na raspolaganje državama članicama i građanima tijekom kriznih vremena. Iskustvo stečeno tijekom pandemije koronavirusa pokazalo je da PDV, kada je naplaćen, predstavlja faktor troškova u postupcima nabave čime se opterećuje ograničene proračune za pomoć. Inicijativa će maksimizirati učinkovitost EU fondova koji se koriste u javnom interesu za odgovor na krize, poput prirodnih katastrofa i hitnih slučajeva u javnom zdravstvu. Također će ojačati tijela za upravljanje katastrofama i krizama na razini EU-a, poput onih koja spadaju u EU-ovu zdravstvenu uniju i Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu.

Nove mjere, ako se uspostave, omogućit će Komisiji i drugim agencijama i tijelima EU-a uvoz i kupnju robe i usluga bez PDV-a kada se te kupnje distribuiraju tijekom odgovora na hitne situacije u EU. Primatelji mogu biti države članice ili treće strane, kao što su nacionalna tijela ili institucije (npr. bolnica, državno tijelo za odgovor na katastrofe). Robe i usluge obuhvaćene predloženim izuzećem uključuju:

  • dijagnostička ispitivanja i ispitni materijal i laboratorijsku opremu;
  • osobnu zaštitnu opremu poput rukavica, respiratora, maski, ogrtača, proizvoda i opreme za dezinfekciju;
  • šatore, krevete na rasklapanje, odjeću i hranu;
  • opremu za traganje i spašavanje, vreće s pijeskom, prsluke za spašavanje i čamce na napuhavanje;
  • antimikrobna sredstva i antibiotike, protuotrove s kemijskim prijetnjama, tretmane radijacijskih ozljeda, antitoksine, jodne tablete;
  • krvne proizvode ili antitijela;
  • uređaje za mjerenje zračenja;
  • razvoj, proizvodnju i nabavu potrebnih proizvoda, istraživačke i inovacijske aktivnosti, strateške zalihe proizvoda; farmaceutske dozvole, karantenske objekte, klinička ispitivanja, dezinfekcije prostorija i slično.

Zakonodavni prijedlog, kojim će se izmijeniti i dopuniti direktiva o PDV-u, podnijet će se Europskom parlamentu na mišljenje, a Vijeću na usvajanje. Države članice će do 30. travnja 2021. usvojiti i objaviti zakone i druge propise potrebne za usklađivanje s ovom Direktivom. Te mjere primjenjivat će od 1. siječnja 2021. godine.

Više o ovom prijedlogu možete pronaći ovdje.

Kontaktirajte Nas

Ministarstvo poljoprivrede

Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ulica Grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Telefoni: 01 640 8145, 01 647 3083

Email: nrm@mps.hr


Hr
EU
Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije
Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Europa ulaže u ruralna područja
Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014– 2020